Klasik sedan ve station wagon otomobillerden daha kısa ve kompakt (küçük) yapıda olan hatchback kasalar, genellikle aynı serinin spor modeli olarak satılmaktadır. Hatchback, sedan kasanın bir alt kasa çeşididir. Örneğin sedan olarak satılan Corolla’nın hatchback versiyonu Auris olarak satılır, Megane’ın hem sedan hem hatchback kasaları bulunur.Hatchback araçlar B sınıfının tamamını ve kompakt C sınıfının bir kısmını oluştururlar. Genellikle 4 kapılı (bazen 2 kapılı), bagaj bölmesiyle yolcu bölmesi birleşik olan, sedan otomobillerden daha kısa gövdeye sahip otomobillerdir.
Hatchback (heç bek) kasaların bir büyüğü liftback kasadır, bunun da büyüğü station wagondur.
Hatchback otomobiller daha hafif, daha küçük gövdeli, daha sportif tasarıma ve donanıma sahip, daha küçük ailelere hitap eden, daha genç ruhlu binek araçlardır. Sedan kasa tipiyle birlikte en çok tercih edilen kasa tipidir. Az sayıda aile bireyine sahip (4 kişi), fazla bagaj gereksinimi olmayan, sportif sürüşten hoşlanan ve sportif tasarımları beğenen kişilerce tercih edilir. Daha büyük bagaj hacmi ve daha fazla aile bireyi sayısına sahip kişilerse sedan otomobilleri tercih etmektedir. Kısa gövdesi sayesinde özellikle şehir içi kullanımlarda daha rahat kullanım, sıkışık trafikte daha kolay ilerleme ve daha kolay uygun park yeri bulma, daha rahat manevra yapma gibi avantajları söz konusudur. Gövdesinin hafifliği, yakıt tüketimine de olumlu yönde yansımaktadır. Yol tutuşu ve viraj performansı aynı serinin sedanına göre nispeten daha kötü olmakla birlikte, süspansiyon sistemindeki iyileştirmelerle bu dezavantaj azaltılmaktadır.
Türkiyede en çok tercih edilen hatchback otomobiller: Megane, Clio, Auris, Astra, Corsa, Golf, Polo, Yaris, Jazz…
Hatchback otomobiller 3 kapılı (2 yolcu + 1 bagaj) veya 5 kapılı (4 yolcu+1 bagaj) olmak üzere yaygın olarak iki temel tipte bulunur. Klasik bir sedanda ayrı ayrı 3 bölme (motor, yolcu ve bagaj) bulunurken, Hatchback otomobil 2 bölmelidir; motor ve yolcu+bagaj bölmesi. Yani Hatchback araçların yolcu ve bagaj bölmesi aslında birleşik haldedir ve arka koltuktan bagaj bölmesine ulaşılabilir. Hatchback aracın, sedandan en temel farkı; yolcu bölmesi (arka koltuk) ve bagaj bölmesinin net olarak ayrılmamış (birleşik) olmasıdır. Ayrıca aracın arka kısmı dikey bir şekilde aşağıya (tampona) iner.
Ayrıca arka koltuklar yatırılarak bagaj ve yolcu bölmesi birleştirilebilir. Bu işlem sedan otomobilde yapılamaz, hatchback ve stationwagon araçlarda yapılabilir. Hatchback araçlar stationwagon araçlardan daha kısadır ve 3 sütuna-direğe (A.B.C) sahiptir, stationwagonlarsa 4 direğe sahiptir ve tavanları düz ve uzun bir şekilde geriye doğru uzar. Arka koltuklar kısmen veya tamamen katlanabilir. Arka koltukları yatırılarak bagaj alanı genişletilebilir.
Bir arada bulunan yolcu ve bagaj bölmesini pandizot denen plaka ayırır. Panzidot, arka bagaja askı ipleriyle bağlıdır ve bagaj kapağı açıldığında bu pandizot plaka da kalkar. Bagaj kapağı, aracın tavanından daha yükseğe doğru açılır.
Hot Hatch: Hatchback otomobillerin spor (performanslı) versiyonlarına hot hatch (hat heç) denir. Ateşli hatchback anlamına gelir.
Hot hatch otomobil çeşitleri: Ford Focus RS, Honda Civic Type R, SEAT Leon Cupra, Volkswagen Golf GTI, Volkswagen Golf R, Peugeot 208 GTi, Peugeot 308 GTi, Hyundai i30 N, BMW M140i, Skoda Octavia vRS
Yorumlar
Yorum Gönder